Mister Deejay :: Forumi :: ::Main Floor Oddelek:: :: Produkcija

<< Prejšna tema | Naslednja tema >>
čiste osnove
Moderatorji: Admin, David
Avtor Tema
pf4jf4r
maj 20 2009, 21:08
Registriran član #6276

Sporočila: 4
preletel sm že use teme o produkciji a vseeno nisem našel kar sm iskal... V teh stvareh sm POPOLNI začetnik in res upam na vašo pomoč. Rad bi se začel ukvarjati predvsem z dj-anjem oz. mixanjem nevm kako se to reče. Produkcija me na začetku še ne zanima. Zdj me pa zanima recimo kako sploh dji to počnejo. Na začetku bi mixal na kompu in če bi ugotovil, da mi je ql bi si potem kupil mešalko in slušalke. Pa še nekaj me zanima a je npr. čisto za primer komad poker face- hardstyle remix še mixanje a se to šteje že kot neka produkcija in kako bi recimo to naredil. Uglavnem rad bi, da mi poveste kaj rabim da začnem in kje bi lahko še kaj več zvedel o tem.

PS: se opravičujem za bolj ali manj glupa vprašanja...

[ Urejeno maj 20 2009, 21:08 ]
Nazaj na vrh
NejNik
maj 20 2009, 21:34
Registriran član #3969

Sporočila: 215
Najboljše,da stopiš do dja v enem klubu in ga prosiš,da ti stvari malo razloži.Če je kolko tolko pošten človek se te bo usmilo pa ti za kaki pir malo pokazal,kak stvari delujejo.Če hoče denar za to,potem se raje vpiši v kako dj šolo,ki jih vsake toliko časa organizirajo po večjih mestih..
Drugače pa malo poglej po googlu in youtubu..Maš neki djtutor tudi,ki razlaga osnove zeeeelloooo počasi..Ampak dokler ni prakse ni nič..
Aja pa remixi so ponavadi produkcija,razen določenih kekecov,ki v programu za mixanje muzike dajo dva komada skup,posnamejo in zraven napišejo,da je to remix-TO NI REMIX..Zraven tega na splošno digitalni dji (to so tisti,ki delajo na računalnik) pri nas niso ne vem kak cenjeni,tak da najboljše,da osvojiš osnove na standardni opremi in se kdaj pozneje spustiš na računalnik..

[ Urejeno maj 20 2009, 21:34 ]
Nazaj na vrh
DeVine
maj 20 2009, 22:36
Registriran član #4882

Sporočila: 335

Offtopic: sej ne da bi hotu bit kej sitn pa to... samo dejstvo je da digitalni DJi niso cenjeni pri nas samo iz strani tistih "profesionalcev", ki take tehnike niso nikoli sprobali, ker imajo morda vcepljeno v glavo, da si z laptopom takoj manj vreden ali pa pač enostavno niso dobili tak�ne prilo�nosti.
Drugo dejstvo pa je seveda tudi to, da tudi če si �eli� delati z laptopom ti bo vsak pameten DJ svetoval da se najprej nauči stre�t stvari na hardware, se pravi playerje ali morda celo gramofone. Ker edino tako bo� videl če si sposoben kaj narediti iz sebe. Na tak način ti ne vidi� nekega grafa, ki ti prikazuje zgradbe komada in ima� več mo�nosti da pri miksanju zajebe�, kar je zate samo dobro saj se bo� največ naučil iz napak. Pa �e bolje je da pozna� vsak komad v nulo samo zaradi tega ker si ga �e tolikokrat preposlu�al in se ne�teto kolikokrat u�tel pri miksanju. Ko osvoji� to pa pojdi na laptop brez skrbi da te bo imel kdo za manj cenjenega, razen pe�čice neizobra�encev. Je pa tudi res da lahko ima� �e nevem kak�en laptop, pa če nima� �ilce ne bo� nič naredil. Brez posluha ne more� trobente �pilat.
In tretje dejstvo je zelo pomembno,... ne trudi se gnjavit nobenega DJa medtem ko on dela, med njegovim performensom,... počakaj da neha ali pa pridi malo prej ko v diskoteki �e ni toliko ljudi. Morda ga celo vpra�aj za mail/msn itd... S tem si bo� naredil veliko uslugo,... in res je da vsak po�ten DJ ti bo z veseljem kaj pametnega povedal.

Aha in �e tale link od djtutor: http://www.djtutor.com/index.php
Prečekeri stran, poča�i, od začetka do konca,... najbolje da pogleda� kar vse filmčke Tongue Resnica -> počasi se daleč pride. Drugače pa kot je rekel Nej Nik, stric google ve vse,.. sam čas si je treba vzet.

p.s.: opozarjam da moj post ni bil napisan v namen kakr�ne koli provokacije, in nima namena odpret �e ene teme kjer se bo debateralo spet o digital vs. analog.
DeVine2009-05-20 21:38:14

[ Urejeno maj 20 2009, 22:36 ]
Nazaj na vrh
Spletna stran
Marcus
maj 21 2009, 00:22
marcus
Registriran član #4360

Sporočila: 952
se strinjam v celoti z devine-om in btw, res nima smisla zacet SE TUKAJ digital vs analog! zgleda mi ta prvi post, da tip sploh ne ve se tocno kaj bi rad oz. da se celo mal za.ebava iz folka tle gor!?

ravno to ker ne loci med mixanjem cistih komadov in produkcijo oz mashupi in cut-n-paste ali controllerismom kot ga fura npr. dj moldover. men se zdi da je meja precej zabrisana, sploh za danasnjo mladino ki se odloca bit "DJ". cist drugacen pogled in pristop imajo k temu.

pf4jf4r, ce si ze napisu "ciste osnove" potem je res najbolj da gres na tutor.com oziroma njegov youtube kanal: ellaskins

practice and enjoy! HAHAHA!!111ONEONE .. sam je res to, TRENIRAJ IN UZIVAJ! ajt lp, good luck!

[ Urejeno maj 21 2009, 00:22 ]
Nazaj na vrh
NejNik
maj 21 2009, 00:43
Registriran član #3969

Ja to sem pozabo,pred ali po delu idi do njega,predvsem pa ga ne moti medtem,ko on kaj dela na opremi in ma slušalke gor..
Popolnoma se strinjam z Devinovim postom,ampak moje izkušnje so take,da so ti profesionalci ponavadi ravno šefi,zato sem napisal,da ni ne vem kak cenjeno ;)
Kot že rečeno pa to ni še ena tema o tem..
pa veliko sreče

[ Urejeno maj 21 2009, 00:43 ]
Nazaj na vrh
VxMxPx
maj 21 2009, 01:26
Registriran član #1006

Sporočila: 1046
No, naj ti še jaz poskusim malo razjasniti pojme (saj tukaj gre zgolj za to).

V primeru ki si ga omenil (Poker face) gre za remix (/produkcijo) - rekel bi da je produkcija v tem kontekstu, vse kar se nanaša na izdelavno / modifikacijo ene same pesmi. Imaš torej "Poker face" - in to pesem poskušaš spremeniti;

Pri mixu, običajno ne poskušaš pesmi spreminjati (razen mogoče hitrosti in ostalih manjših modifikaciji) - bistvu miksanja (kot že ime pove) - je mešanje - vzameš jagode in smetano in se narediš okusen desert - ali vzameš jagode in olje - in si narediš neokusno skrpucalo. Torej - smiselno mešanje glasbe, takšno da je rezultat okusen (/poslušljiv).
Torej:: Miksanje je poskus združevanja dveh (običajno več) pesmi - in združevanje more biti smiselno.

DJi - pa se med sabo ločijo, na več načinov, eden izmed njih - se nanaša na opremo. Nekateri so z vsem veseljem objeli moderno tehnologijo (/prenosnike) - ostali, ostajajo pri bolj konvencionalnih načinih mešanja glasbe.
Ni važno - in če se zopet vrnem k prejšnjemu primeru - če si smetano zmiksal z ročnim ali električnim mešalnikom - rezultat ne bo bistveno drugačen - ti pa si tisti ki se moreš odločiti, kateri način ti bolj ugaja. Wink

A seveda, k podobi DJ-a spada da delaš kaj več kot sediš za računalnikom in klikaš sem in tja. In tisti - namesto katerih miksajo rač. programi, pač ne predstavljajo vsega kar DJ je.

Obstaja še tretji način - "studijski mixi" (/Deep Dance, Studio 33, Pool Mix, etc..) - ti so (se razume) bolj ali manj v celoti narejeni računalniško - in pri njih ne gre toliko za ročno spretnost, ampak predvsem za kupe številk in mnoge poskuse - naprej in nazaj - da se vse ujema do potankosti.
Studijski mixi - se seveda ne ustvarjajo javno - so nekaj kar narediš, in nato predvajaš. Razlika je takšna kot pri live verziji neke pesmi - in tem kar je bilo posneto v studiu. Med tem ko je studijska verzija bolj-ali-manj tehnično perfektna, bo pri live verziji (po domače povedano) letelo kaj mimo - s čimer seveda ni nič narobe, saj ima live verzija svoj magnetizem. Smile

Errrr, če te to zanima, sem prepričan da se boš slej ali prej naučil - in začel stvar obvladati. Nekje je pa pač vedno potrebno začeti - in na začetku je normalno da ti ni nič jasno. :) Komu pa je bilo.

[ Urejeno maj 21 2009, 01:26 ]
Nazaj na vrh
Spletna stran
Marcus
maj 21 2009, 01:35
marcus
Registriran član #4360

Sporočila: 952

VxMxPx je napisal ...
ce si smetano zmiksal z rocnim ali elektricnim mešalnikom - rezultat ne bo bistveno drugacen

tle si pa mim useku! rezultat BO BISTVENO DRUGACEN! v prenesem pomenu seveda!

[ Urejeno maj 21 2009, 01:35 ]
Nazaj na vrh
winny32
maj 21 2009, 01:39
Registriran član #4491

Sporočila: 105

Posluh je/ni na prvo mestoWink

btw če kdo ve, a se da brez posluha sploh mixat???

[ Urejeno maj 21 2009, 01:39 ]
Nazaj na vrh
pf4jf4r
maj 21 2009, 15:43
Registriran član #6276

Sporočila: 4
hvala za odgovore, zdj si vsaj nekako predstavljam kaj pomeni mixanje. Torej če se prav razumev remix od komada "poker face" v tem primeru je narejen s pomočjo računalniških programov in ne nastaja direktno na partyu. Mixanje "u živo" pa je tako da imaš neke dele komadov oz samo recimo več različnih bassov, visokih tonov, vokalov ki jih dodajaš na neko podlago da nastane nek set. Zdj mislim da sem kokr tok razumel, če pa ne pa upam de me boste popravili. verjetno je to tudi posledica, da se seti snemajo ker usakič nastane malce drugačen rezultat.

[ Urejeno maj 21 2009, 15:43 ]
Nazaj na vrh
NejNik
maj 21 2009, 17:27
Registriran član #3969

@ winny32
posluh oz.občutek za mix je nekaj drugega,kot glasbeni posluh..Vsak človek ma posluh - eni več, drugi pač manj.. bi pa reko,da je dober glasbeni posluh lahko samo v pomoč pri mixanju.
@pf4jf4 prav si razumel,samo da so to računalniški programi za produkcijo in ne tisti za mixanje..mixanje v živo je v osnovi,da imaš različne komade,ki jih zmixaš med sabo,lahko pa tudi samo dele komadov,ki jih vstavljlaš v mix.

[ Urejeno maj 21 2009, 17:27 ]
Nazaj na vrh

Skoči:     Nazaj na vrh

Objavi to temo: rss 0.92 Objavi to temo: rss 2.0 Objavi to temo: RDF