Mister Deejay :: Forumi :: ::Main Floor Oddelek:: :: DJ
 
<< Prejšna tema | Naslednja tema >>
Priklop na ozvočenje
Moderatorji: Admin, David
Avtor Tema
DJ_matija2
jul 28 2011, 22:06
Registriran član #6793
Pridružen: sep 12 2010, 14:41

Lokacija: Ljubljana
Sporočila: 62
Že nekaj časa nazaj sem napisal nekaj o priklopu naprav na mešalno mizo in danes sem spet našel ta post ter se spomnu da bi lahko napisal nekaj več o prilopu na ozvočenje. Če mislite da sem napisal kaj narobe me lahko mirne volje popravite.
Doma imamo največkrat opravka z glasbenim stolpom ali računalniškimi zvočniki. Povezava mešalne mize na tako ozvočenje je zelo preprosta- potrebujemo samo kabel ki ustreza vhodu na stolpu oz. zvočnikih ter izhodu na mizi. Največkrat je to stereo chinch kabel, če imamo kaj drugega pa potrebujemo ustrezen adapter. Seveda pazimo, da povežemo LINE izhod iz mize (lahko je označen tudi kot master output, output A itd.) v LINE vhod na stolpu/zvočnikih (lahko tudi TAPE, CD, AUX... vendar NIKOLI ne priklapljamo v PHONO vhod!!!!)
Kadar pa imamo opravka z večjim ozvočenjem t.i. PA-sistemom (PA= public adress) je stvar malo bolj komplicirana. Za začetek bom razložil sistem z zgolj dvema zvočnikoma. 1. stvar ki si jo moramo zapomniti je, da moramo vedno povezati PASIVNO in AKTIVNO (ali obratno). Kaj to pomeni?
Pri ozvočenjih poznamo pasivne in aktivne elemente. V našem primeru pasivne/aktivne zvočnike in mize. 
AKTIVNI zvočniki imajo v sebi že vgrajen ojačevalec. Nanje lahko priklopimo pasivno mizo.
PASIVNI zvočniki nimajo ojačevalca. Nanje lahko priklopimo aktivno mizo in tudi pasivno, vendar moramo med aktivno in pasivno mizo imeti OJAČEVALEC.
DJ mize so praktično vse pasivne (ena redkih aktivnih miz (za aktivno mizo se pogosto uporablja izraz POWER MIXER) namenjena DJ-em je npr. Dynacord MP3). Zato jih bomo priklapljali na aktivne zvočnike ali pa na pasivne preko ojačevalca. 
Kadar imamo opravka z aktivnimi zvočniki je stvar preprostejša. Potrebujemo električni kabel za vsak zvočnik posebej (navadno se uporablja tak kot npr. za računalnike ali pa poseben powercon) ter kabel s katerim bomo povezali DJ mizo na zvočnik. To je navadno XLR-kabel na eni strani z moškim, na drugi strani z ženskim konektorjem. Če miza oz. zvočnik nima XLR priklopa uporabimo adapter (največkrat chinch ali jack). Vedno speljemo LINE signal iz mize v LINE vhod na zvočniku (nikakor ne v ločen vhod za mikrofon, kot imajo nekateri aktivni zvočniki). Opozarjam, da imajo lahko nekateri zvočniki isti vhod tako za line signal kot tudi direktni signal za mikrofon, med njima pa preklapljamo s stikalom. Stikalo mora biti VEDNO NA LINE! Zraven vhoda je ponavadi gain regulator, s katerim reguliramo moč predojačevalca in posledično glasnost zvočnika. Nekateri zvočniki imajo zraven regulatorja skalo na kateri sta območji LINE in MIC. Vedno se držimo območja LINE, nikoli ne vrtimo proti MIC!
Zdaj pa še mal o pasivnem sistemu, kjer je vmes ojačevalec. Tukaj ne rabimo električnih kablov za zvočnike, samo za ojačevalec. V ojačevalec napeljemo linijski (LINE) signal. Navadno imajo ojačevalci XLR-vhod, sicer zadevo rešujemo z adapterji. Iz ojačevalca speljemo ven ojačan signal do zvočnikov. Navadno to storimo s speakon ali jack kabli. Kokr vem je tok ki teče z ojačevalca močan in nevaren, zato se konektorjev ne smemo dotikati in ojačevalec prižgemo šele takrat ko je vse povezano! 
To je na kratko o povezavi DJ (ali koncertne/studijske) mize na preprosto ozvočenje z enim ali dvema zvočnikoma. Več bom še napisal.
PA ŠE POMEMBNO: 
Zelo pomembno je, da ozvočenja ne "prekurimo". To se navando zgodi iz dveh razlogov:
1. Uporabljamo premočen ojačevalec in zvočnik začne hreščati. Obvezno zmanjšamo glasnost!
2. CLIP- premočen popačen signal povzroči clip na ojačevalcu, ki nam uniči zvočnike. Več o clipu tukaj:
Vsem težavam se najlažje izognemo tako, da ozvočenja ne nabijamo do skrajnih meja, da pazimo na VU-metre (lučke ki kažejo moč signala) ki ne smejo segati dosti čez 0dB in ob morebitnem hreščanju ali utripanju CLIP lučke takoj zmanjšamo glasnost. Načeloma se aktivni sistem prekuri težje, saj je ojačevalec prilagojen karakteristikam zvočnika (razen pri kakih doma narejenih zadevah), poleg tega pa ga pred clipom ščiti tudi limiter, a vendar tudi tukaj previdnost ni odveč- nenazadnje bomo od popačenega signala dobili samo slabši zvok. 


[ Urejeno jul 28 2011, 22:10 ]
Nazaj na vrh
DJ_matija2
jul 28 2011, 22:11
Registriran član #6793
Pridružen: sep 12 2010, 14:41

Lokacija: Ljubljana
Sporočila: 62
Se opravičujem ker je vse natlačeno skupi, a žal mi tle ne dela večjih razmikov med vrsticami :/ Upam da vseen ni preveč nepregledno.
Nazaj na vrh
zvone
jul 29 2011, 15:05
Registriran član #1659
Pridružen: dec 22 2004, 12:22

Sporočila: 747
Prebral sem tvoj članek in imam nekaj popravkov:
-pravilno je dejstvo,da imano pasivne in aktivne mešalne mize.Aktivne so tiste,ki za delovanje potrebujejo napajanje,pasivne pa so tiste,ki zunanjega napajanja ne potrebujejo.Tako je večina miz AKTIVNIH,pasivne pa že težko najdemo.Pasivne mize se uporabljajo v situacijah kjer je nemogoče računati oz uporabiti katerokoli el.napajanje-npr na težko dostopnih terenih(ornitologija oz preučevanje ptic,živali ipd).Takčno pasivno mizo ima v programu celo Behringer (samo en model).
Mize ,ki pa imajo vgrajen ojačevalec pa se imenujejo POWER MIZE.
CINCH izhodi ali vhodi so vedno VISOKOOMSKI in dvožičnimedtem ko so XLR oziroma simetrične linije vedno nizkoomske in tri žične.Kombinacija teh dveh variant obvezno pripelje do sesutja signala,velike verjetnosti "bruma" in uničenja napajalnika za fantom,če je ta na "XLR" strani vključen.Torej ROKE VSTRAN OD TAKIH ADAPTERJEV!V takem slučaju se obvezno uporabi DI-BOX,ki prilagodi impendance aparatov!
-Z gain regulatorjem ne reguliraš moči ampak velikost signala-amplitudo-s tem pa končna stopnja reulira velikost izhodne napetosti na določeni upornosti zvočnika,kar se odraža v "spreminjanju moči".
PA ČE POMEMBNO:
Vedno naj bo ojačevalec močnejši od moči zvočnika!Zakaj? Ojačevalec s premalo moči v trenutku spravimo v CLIP-situacijo,ko sam sebe težko kontrolira.Razen tega se manjši ojačevalec bolj pregreva in prične nekontrolirano delovati-se izklapljati ipd.Zato je potrebno imeti dovolj rezerve za SOAR delovanje ojačevalca,tudi če moč preseže moč zvočnikov.Pomembno je le,da so v zvočniku vgrajene kvalitetne komponente,ki prenesejo velike obremenitve.V aktivnih MEYER zvočnikih so ojačevalci z močmi do 1000W ,vgrajeni zvočniki pa so 6,5-8 colski z močmi 400W.Takšno razmerje omogoča fantastično dinamiko in odzivnost zvočnikov.
_Pri resnih končnih stopnjah CLIP lučka zagori 3 db pred clipom in tako opozori na nevarnost.
Če te zanimajo še kakšne podrobnosti-kar vprašaj.S to tematiko se ukvarjam že 40 let in vse to prenašam v prakso.Kdo še ni srečal mojih SUN AUDIO proizvodov?
LP
Nazaj na vrh
DJ_matija2
jul 29 2011, 18:45
Registriran član #6793
Pridružen: sep 12 2010, 14:41

Lokacija: Ljubljana
Sporočila: 62
Zanimivo tole z mizami. Do zdaj sem vedno uporabljal izraza pasivna in aktivna miza, pa še kar dost toncev je.
Sicer pa je itak v primeru adapterja iz XLR na karkoli drugega 2 žični kabel. Sam sem dostikrat povezoval z različnimi adapterji, iz mize pač na ojačevalec/aktivni zvočnik/kretnico/bilokeri outboard in ni blo nikol problemov.

BTW, hvala za popravke in dodatek.
Nazaj na vrh
zvone
jul 29 2011, 20:05
Registriran član #1659
Pridružen: dec 22 2004, 12:22

Sporočila: 747
Torej si imel do sedaj srečo!Pravkar pa čakam "mojstre" od Bumerang ozvočenja,ki so "skurili" fantom napajalnik za koncertni mixer-ti pa ob zgoraj napisanem niso imeli sreče.
Adapterje se uporablja samo v skrajni sili in še to takrat ko si 1000 procentno prepričan,da je vse v redu.Ko boš uporabil prave vmesnike boš videl koliko signala v resnici izgubiš.
Nazaj na vrh
zvone
jul 29 2011, 20:12
Registriran član #1659
Pridružen: dec 22 2004, 12:22

Sporočila: 747
Še to: sam uporabljam v aktivnem sistemu 1000W satelite(2x12"/2"),ki jih napajam z digitalnimi ojačevalci s 1800W sin na kanal.Vse špila pri največji moči z HI FI zvokom in do sedaj (po 4 letih velikih koncertov)ni bilo nobenih problemov-"crknitve".
Nazaj na vrh
lokipoki
maj 08 2015, 17:00
Registriran član #8166
Pridružen: maj 08 2015, 16:55

Sporočila: 1

Zakaj ne smemo it na pasivnih zvočnikih iz področja Line v Mic...
Imam aktivne zvočnike... Behringer B215D...

lp, loki
Nazaj na vrh
 

Skoči:     Nazaj na vrh

Objavi to temo: rss 0.92 Objavi to temo: rss 2.0 Objavi to temo: RDF
Powered by e107 Forum System
 
 
Mister Deejay